Hoe teel je witloof?
Hoe teel je witloof?
Zaai ongeveer half mei rechtstreeks in de volle grond. Het is de bedoeling een dikke wortel te kweken die zo weinig mogelijk in zijn ontwikkeling gestoord wordt door concurrerende planten. Valt later de opkweek van het witloof mee, en wil je volgend jaar weer witloof zaaien, doe dat dan zeker niet op dezelfde plek.
Wat is Dekgrond?
Met dekgrond wordt niets anders bedoel dan dat je de wortels in een kuil ingraaft en met een dikke laag luchtige grond van ongeveer 15 tot 30 centimeter bedekt (want de witte kropjes groeien dus onder de grond).
Wat doen met Witloofwortels?
Leg er een laag aarde op tot de wortels gedekt zijn, gewone gezonde tuinaarde is goed, en leg een tweede laag wortels. Doe zo verder tot de volledige kuil vol zit met witloofwortels. Geef ook hier één keer goed water en daarna niet meer. Witloof is gevoelig aan schimmels dus 1 keer water is goed.
Hoe lang groeit witlof?
Op de wortel komt dan heel ander loof, dan in het eerste jaar, namelijk nu groeit er een witlofkrop. Wanneer er dan weer drie weken voorbij zijn, zijn de lofjes voldoende gegroeid en gaan de bakken de cel uit.
Hoe diep witlof zaaien?
Zaai dun in rijtjes met een tussenafstand van 30 cm. Dun later uit zodat de planten 15 cm van elkaar af staan. Zaai 1 à 2 cm diep, en dek het zaaisel af met vliesdoek als het erg warm en droog is.
Wat zijn ruggen in de witloofteelt?
zaaiwijze: met precisie – zaaimachine (een precisiezaadje van witloof kost 2 cent) Kwekers zaaien witloof op «ruggen» dit zijn kunstmatig gemaakte bermen van 25 cm hoogte en 30 cm breedte waarop men een enkele, soms een dubbele rij zaait.
Welke potgrond voor witloof?
Gebruik zeker geen gewone potgrond want hier is meestal meststof aan toegevoegd en witloof vraagt net een arme en iets zuurdere grond. Je kan dus ook wat turf onder de grond mengen.
Kan je Witloofwortels bewaren?
Witloof wordt in 2 fasen geteeld: de eerste fase is de wortelteelt. We rooien de wortels eind oktober, november. We snijden het loof af tot op een 2tal cm en bewaren de wortels op een koele, vorstvrije plaats.
Kan je Witloofwortels hergebruiken?
Als je de witloofkroppen afsnijd kan je maar één keer mooi witloof hebben hoor, zodra het hart van de plant beschadigd is krijg je nog wel scheutvorming maar geen mooie vaste krop meer. Ik gebruik ze maar een keer en dan snij ik de wortels door en gooi die in de kippenren, die pikken ze wel op!
Waar wordt witlof gekweekt?
Vroeger werd witlof vooral gebruikt als veevoer en de wortel van witlof als koffiesurrogaat. Pas later ontdekte men dat het ook een voedzame wintergroente is. Tegenwoordig is witlof het hele jaar verkrijgbaar. Vooral in Nederland, Frankrijk en België wordt veel witlof geteeld.
Hoe ver moet witlof uit elkaar?
Witlof kweken: Zaaien van witlof De buitentemperatuur moet dan wel minimaal 15 °C zijn. Start met het losmaken van de grond. Zaai daarna de zaden op 0,5 cm diepte en met 15 cm afstand van elkaar.
Hoe andijvie zaaien?
Je kunt andijvie zaaien van mei tot augustus, rechtstreeks in de volle grond. Een goede plek om andijvie te zaaien, is waar de doperwtjes of peulen hebben gestaan. Je kunt andijvie ook eerst voorzaaien en de jonge planten uitplanten zodra ze ongeveer 5 cm groot zijn.
Hoe teel je witloof? Zaai ongeveer half mei rechtstreeks in de volle grond. Het is de bedoeling een dikke wortel te kweken die zo weinig mogelijk in zijn ontwikkeling gestoord wordt door concurrerende planten. Valt later de opkweek van het witloof mee, en wil je volgend jaar weer witloof zaaien, doe dat dan zeker niet…